Gek van de horeca-regeltjes!
Geachte mevrouw Straus,
Er komt wat op je af als je (café)horeca-ondernemer bent. Je verkoopt een bijzonder product (alcoholhoudende dranken) en om dat te verkopen heeft de wetgever gemeend om daar de Drank- en Horecawet voor in te voeren in 1964. Prima! In de tussentijd zijn er vele aanpassingen ingevoerd en andere weer geschrapt. Er zijn milieuregels van toepassing als je een bitterbal wil verkopen. De VWA (Voedsel- en Warenautoriteit, red.) komt controleren of je producten niet over de datum zijn en de koelkast temperaturen wel genoteerd worden. Men komt de gokkasten controleren. De politie controleert de openingstijden. De brandweer controleert de blusmiddelen en de (nood)uitgangen.In onze gemeente heeft de gemeente een 40 pagina’s tellend aanvullend document opgesteldonder de naam ‘Horeca Regelgeving’. Dan komt de wetgever, onze huidige regering onder leiding van de VVD, ook nog met het vreemde rookbeleid, 70 m2 niet roken, wat alleen maar valse concurrentie geeft. Ik ben verplicht om te concurreren en dat kan ik hierdoo rniet! (overigens in onze gemeente zijn vier wietshops; hoezo gezondheidsschade) M.a.w: regels, regels, regels! Betutteling van de bovenste plank. Wat nu vrij ondernemerschap!
Waarom gaan er zo veel horecaondernemers op de fles? Dat is nu wel duidelijk denk ik.
Mijn vraag is: Wanneer mag de horeca-ondernemer, luisterend naar zijn klanten, zelf beslissen hoe hij zijn bedrijfsvoering invult? Ik vind het liberale gedachtengoed niet meer terug in deze. Of wilt deze regering helemaal af van de horeca, want de leeftijdsgrens om alcohol te kopen/nuttigen gaat binnenkort ook omhoog.
Met vriendelijke groet,
Teus Verduin
Bij de VVD bent u, zoals u weet, op het juiste adres als het gaat over het afschaffen van overbodige regels of regels die juist het omgekeerde bewerkstelligen van wat ze beogen. Daar zijn er nog al wat van in Nederland en mijn collega’s en ik zijn er hier in Den Haag uiterst scherp op. Aan de andere kant leven we in een moderne samenleving waar spelregels nodig en verantwoordelijkheden duidelijk moeten zijn. De overheid heeft vervolgens ook een taak om die spelregels die zijn afgesproken ook strak te handhaven zodat iedereen zoveel mogelijk een gelijkspeelveld heeft. Juist dan ontstaat er vrijheid om bij voorbeeld te ondernemen.
Als woordvoerder op het terrein van Volksgezondheid, met Alcoholbeleid in mijn portefeuille, zal ik uw vraag beantwoorden. Ik ben echter geen woordvoerder op het gebeid van milieu en roken, waar u ook vragen over heeft gesteld. Wel is de lijn van de VVD daar ook dezelfde: vrijheid, maar wel in verantwoordelijkheid.
De VVD is een partij die nadrukkelijk als uitgangspunt kiest dat mensen (en dus ook ondernemers) zo veel mogelijk hu neigen verantwoordelijkheid nemen. Maar op bepaalde punten heeft de overheid wel een taak. Bijvoorbeeld als de gezondheid van kinderen/jongeren in het gedrang komt en dit is bij het gebruik van alcohol zeker het geval.
Alcohol tast direct de ontwikkeling van de hersenen van jongeren aan. Zij zetten daarmee hun hele toekomst op het spel, een zaak die ons als liberalen echt aan het hart gaat. De gezondheid van kinderen gaat ons aan het hart. Wij willen als VVD niet dat zij op jonge leeftijd, daar waar zij de consequenties van hun gedrag nog niet altijd kunnen overzien (en hun verantwoordelijkheid dus nog niet volledig kunnen nemen), hun toekomst op het spel zetten. Dat is de reden om de spelregels rondom alcohol te veranderen en de wet effectiever te handhaven.
Op het gebied van het voorkomen van deze gezondheidsschade wordt veel ingezet op preventie. Echter, daarmee kom je er niet. Vandaar dat de nieuwe Drank & Horecawet (DHW) de verantwoordelijkheden op het gebied van alcoholgebruik door jongeren onder de16 jaar ook bij diverse partijen belegt.
De drankverkopers blijven verantwoordelijk voor het niet verkopen van alcohol aan diegene die niet aan de leeftijdsvereiste voldoet op straffe van een boete, een schorsing van de vergunning of zelf het sluiten van een drankafdeling (bv. in supermarkt) voor bepaalde tijd.
De jongeren zelf worden ook meer aangesproken doordat zij een boete kunnen krijgen (tot max. 380 EUR) voor het in bezit hebben van alcohol. Hiermee wordt ook het doorgeven van drank in het café aan iemand die niet aan de leeftijdsgrens voldoet strafbaar gesteld. Door deze boete worden indirect ook de ouders aangesproken.
Niet de Voedsel & Waren Autoriteit, maar de gemeente krijgt de handhavingsbevoegdheid voor deze wet. Daardoor kan er veel meer maatwerk geleverd worden en kan de handhaving veel effectiever worden. Er zijn dus in de DHW regels veranderd, maar er zijn ook regels afgeschaft. Een daarvan is dat niet bij elke wijziging van leidinggevende in de horeca een nieuwe vergunning hoeft te worden aangevraagd. De VVD heeft hiervoor bij de wetsbehandeling ook aandacht gevraagd. Het effect op de administratieve lasten is altijd onderdeel van onze afweging om wel of niet als overheid iets te doen.
Ik hoop hiermee uw vraag te hebben beantwoord.
Mocht u nog nadere informatie willen, dan kunt u natuurlijk te allen tijde contact met mij opnemen.
Met vriendelijke groet,
Karin Straus
VVD Tweede Kamerlid
Woordvoerder VWS